Monday, February 22, 2010

Smogovci u domovinskom ratu (1996)

Režija:
Milivoj Puhlovski


Ovo skrnavljenje inače genijalne serije uz koju smo odrastali tijekom 80-ih vaistinu nije zaslužilo ozbiljan rivju, jer ovo nit' je duhovito, nit' ima bilo kakav značaj u bilo kom smislu osim u dnevno-političko-nacionalističkom. Jedino mi je drago što moja muza, Anamarija Petričević, koja je igrala Dunju (a inače je znamo iz Pejzaža u magli) u ovoj sezone nije učestovavala, pa tako nije "okrvavila" ruke i pala u mojim očima. Pored toga, ono što bode oči tj. sluh na samom početku, je narator, nema više onog starog gotivnog naratora koga smo svi voleli, sada je tu neki novajlija koji prosipa u ovom stilu :

"Došla su zla vremena i razbojničke ruke posegle su za zemljom Hrvatskom, ali u Hrvatskoj živeli su ljudi dobre volje, pa su drage volje uzeli oružije i pošli u bitku s razbojnicima."

ili

"Za to vrijeme, na ratištu, divljala je srpska jugo-vojska, divljali su srpski četnici, ubijali i pljačkali, ali već se naziralo vrijeme kad će im sve jača hrvatska vojska stati na rep."

Pored časne borbe za oslobodjenje domovine od bradatog agresora, ima tu i dosta pokušaja duhovitosti, npr. Bongo preko kompa razgovara sa svojim prijateljima vanzemaljicima, pa na njihovo pitanje "GDJE JE TAJ BEOGRAD, NA ZEMLJI?", odgovara "NAŽALOST". Zanimljivo je isto videti kako su početkom rata u Zagrebu oficiri JNA koristili svoje terase kao snajperska gnezda, pa su ih Smogovci morali skidati samostrelom. Ima još par tako tih epizodica o JNA zlotvorima koji su ostali u Zagrebu da špijuniraju i ruju iznutra, no glupim Srbima nije teško dohakati. Evo par okultnih scena dole.

Bimbo upada u kasarnu JNA u Zagrebu, i maltretira pukovnika, tako što ga tera da peva "Ustaj bane Hrvatska te zove" :

Tarik Filipović u ulozi četnika Spasoja, priča za sebe :

Bradati barbarin se pomalja iz mraka :

Vrageci su podmetnuli lažnu kravu, pa kada pijani četnik dođe da je pomuze čim se lati vimena ona eksplodira :


Inače, kao soundtrack za zarobljavanje četnika ide, pogađate ko, pa naravno, stari dobri Thompson, i to sa svojim prvih hitom koji kaže ovako :

Za Dom - spremni

U Zagori na izvoru rijeke Čikole
Stala braća da obrane naše domove

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi

Puče tomson, kalašnjikov a i zbrojevko
Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotov s', siju pjesmu svi
Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi

Čujte srpski dobrovoljci bando četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji

Stići će vas Božja pravda to već svatko zno
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava
Hrvatska vam zaboravit neće nikada


Hajlajt čitave sezone je definitivno epizoda 'MOST NA RECI KAJ', gde Cobra pravi podmornicu kojom bi se Vrageci neprimećeno uspeli prikrasti "Vražijem mosta", inače jako bitnom mostu koga drže četnici, te preko njega prebacuju svoje tenkove. Dakle, podmornicom niz Savu i eliminacija mosta, prosto ko pasulj. Zanimljivo je da je most drveni, no to im možemo oprastiti jer ovo bi ipak trebala biti komična serija.

Treba pomenuti i stereotip četnika koji se iznova i iznova ponavlja tokom svih 7 epizoda, dakle četnik u jednoj ruci drži flašu rakije a u drugoj nož, i to se tako forsira gde god vidimo ove bradate pojave. Scena bez rakije jednostavno nije scena gde ćete videti četnika. Isto tako, četnik nikako ne zna da čita latinicu, to pismo mu je jednostavno strano i tačka. Ili još jače, Dado i Marina ispituju zarobljene četnike, pa ih muče tako što im Dado čita pesme i romane. Naravno, četnicima, toj stoci nepismenoj, to je gore nego mučenje strujom, tako da ubrzo sve priznaju. Dakle, VR' vrhova Zelengore, u tri reči.

Četnik loče naslonjen uz drvo :

Četnik loče na mostu :

Dragovoljac Cobra :

Lažna Dunja. Ajme meni, kuku lele majko draga, ne do bog nikom :

Crni Džek, Kumpić i Flek, upadaju u četničku zasedu, i četnik bi odma da kolje :

Tulum, party, žurka, igranka, četnici divljaju :

7 comments:

  1. Sine, ja se tebi DIVIM što si ovo užasno smeće uspio da pogledaš u kompletu. Ja se sjećam da sam jednom na HRT-u naletio na jednu epizodu (sjećam se onih snajperskih gnijezda na balkonima) u vrijeme kad je ta serija bila aktuelna i da sam pobjegao glavom bez obzira.

    ReplyDelete
  2. Inače, tokom rata bila je aktuelna i muslimanska verzija "pjesme" koju si postavio, gdje su Čavoglave zamijenjene Sarajevom :-) Nažalost, do danas nisam uspio da pronađem ko tu "pjesmu" "pjeva".

    ReplyDelete
  3. Eto, sta covek mora sve da uradi, kolko da se zrtvuje, da bi napiso jedan omanji rivju, muke Isusove. Kada sam gledo ranije sezone Smogovaca barem je tu bila Anamarija Petricevic pa kad su smarali tesio sam se njenim likom, a ovde sve sami uzasi. Smirio sam se tek kad sam pobriso i poslenju epizodu sa harda. ZLO.

    ReplyDelete
  4. Haha..Smogovci-Chex special...verujem da je crnje od novogodišnjih specijala bračnih drugova Pavić :))

    ReplyDelete
  5. Jest malo bezobrazno ali ¯\_(ツ)_/¯

    ReplyDelete
  6. Ti znas da se redovito druzis sa bratom svoje muze?

    ReplyDelete