Thursday, June 11, 2015

The ROCK (1996)


Reditelj:

Scenaristi: ,   

Ovaj film nam je poodavno bio na radaru zbog svoje jedne ali vredne chex scene. Međutim, s obzirom na to da je glavna zvezda Stene Nikolas Kejdž, nikako nismo mogli da podnesemo da dva sata gledamo njegovu odurnu facu samo da bismo pronašli tu sekvencu. Srećom, tu je Džulija Gorin koja nas je toga poštedela, pa zato sa njenog bloga Republican Riot, iz članka Exploding Dolls and Cardboard Heroes, prenosimo deo teksta u kojem je ta scena prikazana i od strane američke antiratne aktivistkinje,diplomate i pisca Stele Džatras, raskrinkana laž na kojoj je zasnovana.
 
Lutke sa eksplozivom i heroji od kartona
 
U mojim sporadičnim i nasumičnim citatima i prikazima TV serija i filmova  koji koriste Srbe kao uvek pogodne negativce, kao što je prva sezona serije „24“, zaboravila sam da spomenem veliku laž iz filma „The Rock“ iz 1996. godine,  u kojem glume Nikolas Kejdž i Šon Koneri. Evo šta je Stela Džatras pisala o tome 2002. godine:
- Još jedan od holivudskih antisrpskih filmova The Rock prikazuje Srbe koji žive u Americi kao teroriste koji šalju u Bosnu igračke-bombe deci bosanskih muslimana.
U toj sceni Kejdž, biohemičar koji radi za FBI, i njegov partner moraju da demontiraju bombu koja se nalazi u kutiji na kojoj na engleskom piše „Pomoć za Bosnu“ i na ćirilici „Sloboda ili smrt“.
Kejdž objašnjava: - U SAD živi pola miliona Srba, a Srbi ne vole Bosance.
Da bi došao do bombe, Kejdžov partner podiže lutku, a ona ispušta nešto poput gasa sarina.
Ovde možete da vidite tu scenu zahvaljujući Džonu Bosniću koji  je postavio na Youtube.
 
Vratimo se na članak Stele Džatras:
Međutim, 17. februara 1996. godine u poznatom američkom dnevnom listu Houston Chronicle objavljen je članak pod naslovom „NATO snage otkrile iranski teroristički kamp za obuku u Bosni“ u kojem je pisalo:
- Ne treba biti genije da se shvati da je ono što smo našli ovde odvratno; jasno je da se ovde odvijalo treniranje terorista - rekao je američki admiral Lejton Smit, komandant NATO snaga u Bosni nakon što je obišao tu lokaciju.
- Niko ne može da ospori očigledno, a to je da se u ovoj zgradi odvijala obuka terorista i da je to direktno povezano sa ljudima u Vladi BIH.
U toj zgradi je bila i šminkernica u kojoj su pronađena kontaktna sočiva za promenu boje očiju, flaše peroksida za farbanje kose i desetak veštačkih brada i brkova.U učionicama su bile makete sa uputstvima za miniranje, podsetnici u kojima je detaljno opisivan svakodnevni život potencijalnih terorističkih meta i priručnici za izradu bombi od dečjih igračaka.
- Ove vrste uređaja nemaju nikavu vrednost u vojnom smislu, pretvaranje igračaka u bombe je akt terora - rekao je pukovnik Brajan Hoj, pr NATO-a. Njegov kolega portparol pukovnik Džon T. Kirkvud dodao je: - Nikad nisam video Džona Vejna da otkida glavu plastičnom psu i baca ga kao bombu.
 
Dakle, kao što znamo, ne samo da filmski stvaraoci izmišljaju gotovo isto onoliko laži o Srbima kao i naši političari i mediji, već prave iste inverzije, to jest optužuju Srbe da su počinili nešto čega su sami bili žrtve. 
Racija muslimanskog logora desila se u februaru 1996, a film The Rock je počeo da se prikazuje sredinom juna iste godine. Pitamo se da li je, kao što se to obično dešava, u poslednjem trenutku došlo do naknadnog dosnimavanja kako bi se ova scena ubacila u film, ili je možda jedan od mnogih Hrvata u Holivudu bio među scenaristima  filma i to još ranije uneo u scenario pošto mu je sigurno bilo poznato da su se igračke-bombe upotrebljavale u Bosni gde su i Hrvati od početka rata učestvovali u ubijanju Srba.
 
Julia Gorin
                                                                          
                                                                                      

No comments:

Post a Comment