Wednesday, August 31, 2011

The Pacifier (2005) - deo drugi


Autor teksta SIMERIJANAC
Priredio Son of Man

Šejnu je još lakše bilo da pomogne Lulu da reši problem koji je imala sa dečacima siledžijama iz njenog vrtića, jer je takva vrsta pomoći upravo njegova specijalnost. Nju i njene drugarice, članice malih ženskih skauta koje smo već upoznali, maltretiraju dečaci iz konkurentske grupe otimajući im i uništavajući kolače koje one prodaju ispred lokalnog marketa.


A predvodnik klinačke bande je naravno jedan crnac.


Аmerički gledaoci se radoznalo pitaju da li će do kraja filma biti dovoljno vremena da se u ulozi negativca posle istočnih Evropljana, Azijata, gnoma – Iranaca i crnaca, pojavi i neki Latinos.

Šejn objašnjava devojčicama da se nasiljem ništa ne rešava i zato ih poučava specijalnim tehnikama samokontrole uz pomoć kojih će uspeti da potisnu svoj bes i uzdrže se od agresivnog ponašanja.


Sve što su naučile od Šejna na časovima joge, klinke koje predvodi Lulu, sa uspehom primenjuju na malom crncu.


Ovaj vid rešavanja konflikata među decom mirnim putem, sa oduševljenjem je prihvaćen kod malih gledateljki ovog filma:

- I liked the way they managed the boy scouts.If i saw them i would have kicked their asses!

I sam Šejn je bio iznenađen pokazanim entuzijazmom svojih učenica.


On ih upozorava da dok ne postanu članovi američke vojske ili policije, ne mogu da šutiraju vezane ljude, pa čak ni crnce, jer zbog toga mogu imati problema sa zakonom.

Za Šejna su problemi najmlađih bili dečja igra – pravi izazov za njega su tek Set i Zoi.

Na poziv zamenika direktora, Šejn dolazi u školu i od njega saznaje za strašnu Setovu tajnu koja je upravo otkrivena – on ne samo da je emo, već je i naci.


Set farba kosu u plavo u želji da izgleda kao pravi Arijevac i u svom ormariću krije traku sa kukastim krstom.


Ovo je težak udarac za Šejna čiji je deda poginuo u Drugom svetskom ratu boreći se protiv nacista. On zato obećava zameniku direktora da će se lično postarati da reši ovaj problem i vrati Seta na pravi put. Prvom prilikom kada je plavokosi tinejdžer krišom izašao iz kuće, Šejn polazi za njim i prati ga ne bi li otkrio ko su njegovi naci drugari, gde se sastaju, kako su organizovani i ko ih finansira. On pronalazi Seta kako se ispred neke zgrade na kraju grada pozdravlja sa grupom mladih naci skinsa obučenih u živopisne kombinacije visoke retro naci mode.


Šejn neprimetno ulazi za Setom u zgradu ubeđen da će tu zateći nekog američkog Ejdusa kako ispod razapete NS zastave fanatičnim govorom prevodi golobrade mladiće na tamnu stranu.Ali ono što je video unutra bilo je potpuno neočekivano.

Ta zgrada nije bila kamuflaža za pećinu u kojoj se okupljaju skinsi i šeta gologuza Bojana, već omladinsko pozorište, a Set nije pravi nacista već samo baletan koji glumi nacistu u pozorišnom mjuziklu The Sound of music, kod nas poznatom kao Moje pesme, moji snovi.


Za mnoge rednekse u publici ovo otkriće bi bilo još strašnije i poraznije, ali srećom, Set je američki oficir za 21. vek, školovan i obučen po najmodernijim programima Pentagona koji zagovaraju toleranciju, polnu i rodnu ravnopravnost i političku korektnost najviših standarda. Zato on Setu pruža maksimalnu podršku u njegovom životnom opredeljenju da bude emo i balerina, poverava mu da se i on sam kao mladić sekao na taj mjuzikl i uverava ga da će zbog toga biti vrlo omiljen kod devojčica.


Najdragoceniju pomoć Šejn pruža Setu i njegovim koleginicama balerinama kada prihvata da zameni reditelja mjuzikla koji je odustao od projekta nezadovoljan amaterizmom i trapavošću svojih glumaca i igrača. Da bi ih motivisao na pravi način i da bi otklonio sumnje da je on kvalifikovan za ovu vrstu posla, Šejn Setu i drugaricama drži vatreni vojnički govor u kojem nabraja akcije kojima je komandovao širom sveta, a kao najjači argument navodi da oni ne mogu ni da izgovore nazive država u kojima je on zavodio demokratiju.


Posle ovako ubedljivih argumenata nije ni čudo što su Set i njegove koleginice jednoglasno pristale da Šejn preuzme komandu nad režijom ovog mjuzikla.

Ali Set i dalje ima problem sa Dvejnom Marnijem. Iako je naš specijalac uradio sve da to izbegne, ipak je primoran na obračun sa zamenikom direktora koji ne prestaje sa svojim siledžijskim ponašanjem prema Setu i sa provociranjem Šejna. Pošto grubijani poput njega poznaju samo jedan jezik – a to je jezik sile, Šejn je prinuđen da sa njim porazgovara jedino na taj način ne bi li ga urazumio.


On zato prihvata njegov poziv na rvački duel da bi ga zatim u sali za fizičko pred celom školom prvo ispresavijao kao palačinku, a onda ga polomio kao perecu i za samo desetak sekundi primorao na bezuslovnu kapitulaciju tako što mu je zapušio usta svojim prstima, specijalnim zahvatom zvanim cucla (pacifier).


Zavrnute ruke na leđima, pobeđen, ponižen i ismejan pred svojim učenicima koje je do juče terorisao, mali diktator na najbolniji način shvata da Amerika i njena vojska ne tolerišu nedemokratsko ponašanje i da svaku neposlušnost i izostanak kooperativnosti surovo kažnjavaju, a svaki glas otpora nemilosrdno ućutkuju.


Ipak, najviše takta, razumevanja i pravog, gotovo očinskog saosećanja, Šejn je pokazao prema Zoi pošto je zatekao kako usred noći neutešno plače kraj prozora.


Ona mu poverava da ne može da preboli gubitak oca i da joj je sve teže što vreme više prolazi.


Šejn ponovo pronalazi prave reči utehe. Prvo joj objašnjava da njen otac nije umro uzalud jer je dao svoj život radeći na programu koji će sprečiti lansiranje iranskih, korejanskih i ruskih raketa, želeći da omogući miran san svoj deci sveta, a ne samo svojoj. A potom joj poverava da je i on izgubio oca kao dete kada je ovaj herojski poginuo na misiji uvođenja demokratije negde u dalekom svetu.


Ovaj film je obilovao snažnim emotivnim scenama, ali je ova bez dileme bila najpotresnija pa nije ni čudo što su mnoge samohrane majke, a naročito udovice američkih vojnika nastradalih u Iraku i Avganistanu zbog kvara motora, gumi defekata i drugih incidenata na putu, prolile hektolitre suza gledajući je.

- There is a scene, when Zoe is crying, because she misses her father so much. The chemistry between the two in that scene is believable, so the movie works again) That is the best scene of the movie.

- Can't say more. Just watch it. It will bring tears in your eyes


Posle svega, Šejn zadobija ne samo poštovanje dece profesora Plamera, već i njihovu ljubav i tako im postaje drugi otac.

- He was so cute and it broke my heart when Peter called him "daddy".

Idealno mu ide i na profesionalnom, a i na ljubavnom planu. On uspeva da pronađe ključ tajne prostorije ispod podruma kuće u kojoj je profesor sakrio „Duha“, a usput smuva i atraktivnu direktorku škole, gospođicu Kler Flečer, za koju se ispostavi da je njegova koleginica, jer je u svojim studentskim danima stekla čin mornaričkog podoficira i koja razumljivo ne može da odoli harizmi i mišićima preplanulog specijalca.


NASTAVIĆE SE...

No comments:

Post a Comment