Wednesday, December 5, 2012

ANGIE DOES BOSNIA ( 1. deo )


Autor teksta SIMERIJANAC

Od svoje rane mladosti Anđelina je bila predodređena da postane war porn rediteljka i promoterka američkog intervencionizma. Njena opsednutost smrću još od tinejdžerskih dana, uživanje u svim vrstama perverzija i poroka i fanatizam koji je u tome ispoljavala, već tada su nagoveštavali da ona poseduje talenat za mračne i bolesne projekte mnogo većeg obima i značaja, a koji će se realizovati kasnije, u njenom zrelom dobu, zahvaljujući poznanstvu sa najmoćnijim ljudima sveta. Već u četrnaestoj godini ćerka Džona Vojta i Maršelin Bertran pokazala je da neće biti samo još jedno tipično holivudsko dete iz propalog braka poznatog glumačkog para, jer tada je odlučila da napusti časove glume zbog želje da postane organizator sahrana.


Pošto joj se ova namera izjalovila, mlada Endži je odušak potražila na podjednako bizaran način, u hobiju, malo je reći čudnom za jednu tinejdžerku, sakupljanja noževa. Da bi se lično uverila u kolekcionarsku vrednost svakog primerka, Anđelina je noževe isprobavala na sebi. Kako je kasnije izjavljivala u intervjuima, ovo samopovređivanje je na nju delovalo terapeutski i omogućavalo joj da bar privremeno nađe izlaz iz depresije u kojoj se konstantno nalazila: -I was..trying to feel something….I was looking at different things...thinking romantically about...about blood...


Ali joj očigledno nije pomoglo da se oslobodi samoubilačkih misli kojima je stalno bila opsednuta, pa je rešila da to konačno prekine. Planirala je da se ubije poput samuraja, pa je kupila kimono i sa omiljenim nožem iz svoje kolekcije uputila se u iznajmljenu sobu u jednom njujorškom hotelu gde je naumila da izvrši harakiri.


Međutim, shvatila je da neće imati dovoljno hrabrosti za poslednji ubod u stomak, pa je zato odlučila da sebi oduzme život na bezbolniji, ali podjednako delotvoran način - uzimanjem prekomerne doze pilula za spavanje. Ali onda je shvatila da nema dovoljnu količinu pilula za fatalnu dozu a da joj nedostaje novac da kupi još, te da će zato morati da pozove majku da joj ga pošalje. Pomisao na to kako će joj majka patiti zbog toga što će do kraja života morati da živi sa saznanjem da je nesvesno pomogla svojoj ćerki da se ubije, uticala je na Anđelinu da ipak odustane od svog nauma. Ali samo privremeno. Pošto je shvatila da nema hrabrosti da sama digne ruku na sebe, rešila je da umesto nje to uradi neko drugi, pa je tako 1997. godine naručila sopstveno ubistvo tako što je angažovala jednog kriminalca da je ubije. Ostaće nepoznato zbog čega ovaj nije obavio posao – da li mu je Anđelina otkazala u poslednjem trenutku, ili mu nije platila koliko je tražio, ili jednostavno zato što je bio normalniji od nje. A kada se ne seče i ne sanja o smrti, Anđelina provodi vreme kao i svaka druga gotik tinejdžerka sa viškom energije i novca – opija se, tetovira, slemuje na koncertima i drogira.


U to vreme uveliko eksperimentiše sa svim vrstama droga; kako je sama kasnije priznala, do dvadesete godine probala je sve (-I’ve done coke, heroin, ecstasy, LSD, everything.), a njen bivši diler Frenklin Mejer izjavio je medijima da je na kokain i heroin nedeljno trošila 300 dolara. Anđelina se ponadala da će rešenje za svoje probleme najlakše pronaći ako ih podeli sa nekim bliskim, pa se već u 21. godini udaje za engleskog glumca Džoni Li Milera.


Ali nije joj uspelo pošto se brak raspao posle samo godinu dana iako je u njega unela celu sebe i to u bukvalnom smislu, jer se na venčanju pojavila u majici na kojoj je mladoženjino ime ispisala sopstvenom krvlju. Mučeni Miler izgleda nije mogao da se navikne da umesto umetničkih slika na zidovima u njihovoj kući gleda leševe sa forenzičarskih fotografija koje je Anđelina opsesivno sakupljala. 


A možda i nije mogao ili nije želeo da ispuni sve seksualne fantazije perverzne Endži koju je od rane mladosti privlačio isključivo kinky sex. Do tada je imala dovoljno vremena da shvati šta najviše voli u seksu jer je, kako je izjavila za Ok Magazine, seksualno iskustvo počela da stiče još u vrtiću: - I was a member of a group called the Kissy Girls. I was very sexual in kindergarten. I created a game where I would kiss the boys and give them cooties.Then we would make out and we would take our clothes off. I got in a lot of trouble.

 Anđelinin fetiš je BDSM u kojem je najviše volela da bude robinja vezana lisicama i kučence na lancu koje ispunjava sve želje svog gospodara o čemu svedoče i ove crno bele fotografije koje je za masne pare već pomenuti Anđelinin diler pre par godina prodao tabloidima.


On, ipak, nije otkrio sve sočne detalje sa ovih orgija pa je ostalo nepoznato na kakva je sve poniženja Anđelina bila spremna da pristane i do koje je mere bila sposobna da izdrži bol, a što možemo samo da pretpostavimo s obzirom na njene morbidne fantazije i supersecko igrice iz tinejdžerskih dana. - Nothing I want to go into a lot of detail about, but I think people can imagine that I did the most dangerous and I did the worst.

Anđelina nikada nije krila svoje biseksualno opredeljenje, ali je i u ljubavi prema lepšem polu imala specifičan ukus - jedina njena ozbiljna lezbijska veza (toliko da je mogla da se završi čak i brakom) bila je sa bivšim mehaničarem, a potom manekenkom azijskog porekla i muškobanjastog izgleda, Dženi Šimicu.


Ali zato nikad nije potvrdila incestuoznu vezu sa bratom Džejmsom Hevenom koji je pre nekoliko godina izjavio Daily Mail-u da ne može da nađe devojku, jer je njegova sestra savršena žena za njega i da se nijedna druga ne može meriti sa njom.


Iako je svojevremeno izjavila da je i sama ludo zaljubljena u njega, Anđelina je ipak uvek tvrdila da je njen odnos sa bratom ostao u granicama normalne porodične ljubavi; baš kao što su i ovi čuveni bratsko-sestrinski poljupci.


Anđelinina ljubav prema roditeljima nije bila tako nastrana, ali nije bila jednako raspoređena na šta je uticaj imalo to što su posle razvoda ona i brat živeli sa majkom dok ih je ponoćni kauboj Džon retko posećivao. Majku je obožavala jer su ona i brat kod nje uživali u neograničenoj slobodi čemu su doprinele liberalne metode vaspitanja koje je gospođa Bertran primenjivala na svoju decu. Kao primer za to Anđelina je kasnije pričala da je sa samo četrnaest godina dobila dozvolu od majke da joj se dečko preseli u njihovu kuću i spava u njenoj sobi. Anđelin pak odnos sa ocem, koji je retko posećivao nju i brata, bio je od početka vrlo hladan da bi svoju najnižu tačku dostigao onda kada je Vojt u emotivnoj ispovesti na američkoj televiziji izjavio: - I'm broken-hearted... because I've been trying to reach my daughter and get her help, and I have failed and I'm sorry. Really I haven't come forward and addressed the serious mental problems she has spoken about so candidly to the press over the years, but I've tried behind the scenes in every way.


Anđelina se zbog ovoga toliko naljutila na oca da je zamenila prezime Vojt sa Žoli (svojim srednjim imenom) i prekinula svaki kontakt sa njim što je potrajalo narednih osam godina. Ali koliko god da su je ove očeve reči povredile i zvučale surovo, ipak su je naterale da shvati da je krajnje vreme da za svoje psihičke probleme potraži stručnu pomoć tako da se krajem 1990. obrela na čuvenom Neuropsihijatrijskom institutu u Los Anđelesu. U to vreme Anđelina nije bila poznata glumica tako da je stručna dijagnoza koja joj je tada postavljena ostala nepoznata javnosti, a kada je postala bogata i moćna potrudila se da tako i ostane. Žolijeva se, međutim, na klinici zadržala samo tri dana jer je odbila da ostane na lečenju. Odlučila je da se leči na svoju ruku što nažalost i dan danas još uvek bezuspešno pokušava, a kako izgleda terapija koju je sama sebi prepisala mogli su se uveriti svi koji su pogledali njen rediteljski prvenac i koji prate njeno političko delovanje zadnjih nekoliko godina. Ali da se vratimo opet u Anđelinine devojačke dane i podsetimo se kako je počeo uspon jedne od najvećih holivudskih i svetskih zvezda.

Ekscentrična, perverzna i divlja ćerka Džona Vojta egzotične lepote nije mogla ostati neprimećena od strane holivudskih producenata tako da mlada Anđelina, polako, ali upečatljivo započinje svoju filmsku karijeru. Zanimljivo je da od samog početka dobija uloge u kojima u stvari glumi samu sebe, a što će postati zaštitni znak njene filmografije. Debituje TV filmom Cyborg 2 u kojem glumi kiborga programiranog za samouništenje.


Sledi Foxfire gde glumi lezbijku Legs, predvodnicu bande tinejdžerki koje kidnapuju i prebijaju profesora svoje škole koji ih je seksualno zlostavljao. Da se Anđelina najbolje snalazi u ovakvim ulogama pokazuje njen sledeći film Đia koji joj je doneo i Zlatni globus za „potresno uverljivo“ prikazan uspon i pad jedne od najpoznatijih supermodela osamdesetih, Đie Karangi, biseksualke i heroinske zavisnice koja je umrla od AIDS-a u svojoj 26. godini.


Nikog ko je poznavao Anđelinu ili je putem medija pratio njen privatni život nije iznenadilo što je ona i u svom sledećem filmu, Neprilagođena (Girl, Interrupted), bila toliko ubedljiva kao pacijentkinja psihijatrijske klinike, sociopata Liza, da je pored još jednog Zlatnog globusa, dobila i Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu.


I dok su se filmski novinari američkih mainstream medija utrkivali u deljenju komplimenata na račun Anđelinine čudesno prirodne glume i proglašavali je za najtalentovaniju mladu američku glumicu, među nezavisnim filmskim kritičarima bilo je dosta onih koji su osporavali njene glumačke kvalitete tvrdnjama da je ona samo seksi naturščik bez formalnog obrazovanja za posao kojim se bavi i da zato i ne glumi, već se pred kamerama ponaša kao i u privatnom životu. Anđelina je na ove kritike uvređeno odgovarala: - Nisam ja filmski neobrazovana, već vi, pogledajte u rečniku šta znači „method actor“.

Na radost muške publike, ali i ženske - lezbijske orijentacije, Žolijeva je bila podjednako prirodna i metodična i u snimanju scena seksa po kojima takođe postaje poznata. Za razliku od drugih mainstream glumica čiji su filmovi sa ovakvim scenama bili retki, u Anđelininoj filmografiji uvek je bilo jednostavnije navesti filmove u kojima takvih scena nije bilo.


Njena karijera nezaustavljivo napreduje tako da posle glumačkih nagrada stiže i komercijalni uspeh. Uloga akcione heroine Lare Kroft u filmskoj ekranizaciji čuvene kompjuterske igre Tomb Raider donosi joj svetsku popularnost i po prvi put višemilionske honorare (7 miliona za prvi film i 12 miliona za nastavak), zahvaljujući čemu se 2001. godine našla na listi najplaćenijih holivudskih glumica. Ali novac i slava je nisu promenili - i dalje je to ona ista Wild Angie na koju smo navikli – ona o vratu nosi bočicu sa krvlju svog novog muža, dvadeset godina starijeg glumca Bili Bob Torntona, koga je za godišnjicu braka rešila da obraduje specijalnim poklonom - u njegovom rodnom gradu kupila je za njega i sebe dve grobne parcele.

- Some people think a big diamond is really pretty. My husband's blood is the most beautiful thing in the world to me. 


Bili se svojski trudio da isprati sve njene ludosti, čak je u njihovoj spavaćoj sobi tolerisao i Anđelininog kućnog ljubimca - pacova, ali ipak nije mogao dugo da izdrži, pa se brak okončao posle samo dve godine. Ali ako joj ne ide na ljubavnom planu, zato joj na poslovnom cvetaju ruže - 2001. godine je partnerka Antoniu Banderasu u velikom bioskopskom hitu Original Sin gde glumi prostitutku, lopova i opijumsku zavisnicu Boni koja se zaljubljuje u bogatog latinoameričkog veleposednika. Kritika ponovo ističe da Anđelina ne može da podbaci u ulogama koje su njena specijalnost; njene fotografije i intervjui pune najpoznatije svetske časopise i najgledanije televizijske programe, a ona postaje zaštitno lice najvećih svetskih brendova. I tako, najpoznatija holivudska buntovnica bez razloga, Divlja Endži, već u svojoj 25. godini postaje jedna od najvećih svetskih filmskih zvezda i deo američkog džet seta. A za ulazak u vrh američkog establišmenta potrebna su joj još samo dva koraka. Prvi će napraviti vrlo brzo.

No comments:

Post a Comment